Formel 1

På tal om prestigefyllda tävlinger: det främsta är helt klart Formel 1. Det är motorsporternas motorsport. 

Vi behöver nog inte gå ned på en djupare introduktion. En intressant faktasak är dock att namnet kommer från de olika formler, eller regler, som stallen måste hålla sig till. Det finns klara regler om vilke form, styrka och storlek som bilarna får har och därigenom har man tagit namnet Formel 1. 

En annan sak är att sporten är nog världens dyraste att utöva. Förarna är dock inte dem som står för notan: det är de olika stallen som betalar många miljoner per år för flygtrafik, kraschtester och utvecklingskostnader. De ska också betala för tillverkning av nya bilar, nya motorer och kosta på sig en mängd uppsättning hjul. Bilarna åker genom banan i upp till 350 km/h, så däcken behöver bytas under loppets gång. Därför ska stallen också betala för en grupp som väntar in bilarna och snabbt byter hjul. Denna grupp måste vara smidig och ska leta efter perfektion. I videon nedan ser vi stallet Ferraris underhållsgrupp där de lyckas byta alla fyra däck på mindre än fem sekunder (hoppa till 0:30 för att se när bilen rullar in). Det går så otroligt fort att man knappt förstår vad man har sett!

I hopp om att dra ned på kostnaderna, ändrade man reglerna. Från och med 2014 får man endast byta motor fem gånger under en hel säsong. Tidigare kunde man byta åtta gånger. Man har också försökt att ändra hur många testkörningar och liknande som man får göra med bilarna, men detta tillförde endast att stallen började lägga pengar på virtuella system där föraren kunde träna. Förut brukade man vifta med gula flaggor för att varna förarna om kurvor och underlag som gjorde det farligt att köra i höga hastigheter. Men under japanska grand prix förra året, var ändå olyckan framme och Jules Bianchi avled när han kraschade. Man har under årets säsong introducerat en VSC (virtual safety car) som ska öka säkerheten på banan. 

Årets säsong börjar nu närma sig sitt slut. Det har varit en tajt match inom mercedesstallet där både Lewis Hamilton och Nico Rosenberg är förare. Deras kamper har täckt löpsedlar och nu mot slutet ser det ut som Hamilton är de bästa oddsen för vinst. Hamilton ligger på 1.18 medan Rosenberg har 5.00 i odds. Vill man satsa på det lite mer osäkra kortet, har man chansen att vinna fem gånger sin insats. Just nu har Hamilton alldeles för bra (eller dåliga, beroende på hur man ser det) odds: en satsad hundring på Hamilton ger bara 18 kronor i vinst om han tar hem världsmästerskapet.