Enduro

Motorsport är ett vitt begrepp och innefattar en rad olika sporter och där hittar vi Enduro. Enduro kan köras med både motorcykel och skoter med ungefär samma grunder där fordonet och underlaget är skillnaden. Sporten körs på banor i svår terräng och kräver uthållighet.

Enduro på två hjul har blivit den största motorcykelsporten i Sverige och har flest utövare. Faktum är att Sverige tillhör sedan flera år, de ledande nationerna inom de internationella mästerskapstävlingarna, World Enduro Championship och International Six Days Enduro.

Det är viktigt att ta hand om sin kropp, oavsett vilken sport du håller på med. Både för att snabbare återhämta sig efter skador och att minimera risken för att ådra sig nya. Därför är det av största vikt att öva på sin sport före tävlingar och variera sin träning, även med andra typer av fysisk aktivitet som styrketräning till exempel.

Gotland Grand National och Novemberkåsan är två stora tävlingar inom enduro. Gotland Grand National anses vara världens största enduro tävling och hålls på Tofta skjutfält, strax utanför Visby på Gotland. Tävlingen körs helgen innan all helgona och har hållits årligen sedan 1984. Novemberkåsan körs på olika orter och hålls normalt sett i november. Kåsan har körts i stort sett varje år från 1915 och blir därmed den äldsta Svenska motorcykeltävlingen.