De mest prestigefyllda loppen

Inom motorsport finns det ett antal lopp som anses vara de viktigaste, svåraste eller helt enkelt ger mest pondus att kunna säga att man vunnit det. Här kommer en lista i ingen speciell ordning där vi kort nämner de största, bästa, farligaste och mäktigaste loppen i värden. 

Dakar

Dakarrallyt har pågått sedan 1979 och det är en mycket annorlunda race, man brukar säga att "vill man komma i mål först, måste man först komma i mål" och ingenstans är detta mer sant än i Dakarrallyt. Och det är inte bara fordon som inte överlever rallyt, de flesta åren då rallyt har gått har det faktiskt varit personer som inte överlevt det.

Bathurst 1000

1960 gick det första Bathurst 1000, ett V8 Supercar race som hålls varje år på ett berg, ja ni läste rätt, på ett berg. Har man inte hört om det tidigare kan man ju försöka uppskatta hur hårt det är när den första kurvan i loppet är känt som "Hell Corner". V8 Supercar racing är vilt till att börja med, men när man kliver in i Bathurst 1000 får man verkligen se vad denna sport kan vara.

Monaco Grand Prix

När man talar om Formel 1 är det Monaco Grand Prix som är kungen, herren på täppan, det bästa loppet i världen, och har varit det sedan det gick för första gången 1929. Det finns inga rum för misstag i loppets smala bana och snäva kurvor. Det är det enda loppet i Formel 1 som går genom en tunnel, vilket inte är tillåtet i något annat lopp.

Indianapolis 500

Det äldsta i denna lista, detta lopp såg dagens ljus redan 1911 och under hela första halvan av 1900-talet fanns det nog inget lopp i världen som kunde jämföras med Indianapolis 500. Trots att sporten varit på nedåtgång de senaste årtiondena är ändå detta lopp en kulturell institution i USA och stora delar av resten av motorsportsvärlden.

24 Timmars Le Mans

Detta lopp hölls för första gången 1923 och det är praktiskt taget en legend inom motorsport. Det är egentligen omöjligt att ge detta lopp rättvisa med bara ett par meningar, så vi rekommenderar att man söker mer information på egen hand om man vill veta allt. När man åker förbi den gröna flaggan åker man ut ur civilizationen och in i det okända, med endast sin bil som sitt enda hopp.