Australiens nationalmotorsport

Motorsport är i australien en mycket populär åskådarsport. Dett är något som inte är speciellt konstigt med tanke på att bilen för många som lever avlägset, är en livsviktig del av vardagen. 

Den överlägset största bilsporten heter V8 supercars och har lopp som går i alla Australiens territorium och delstater. Det är inte heller ovanligt att det sker en eller ett par lopp utomlands. Vanligtvis brukar det ske i Nya Zealand men även andra länder så som Kina och USA har fått stå värd för tävlingar. 

Bilarna som deltar i tävlingarna är kraftigt modifierade produktionsbilar vilket gör det hela till en mycket dyr sport att delta i. Tävlingen har ett eget regelsystem som specificerar vilka bilar som får användas i tävlingen. Senast 2013 skedde en uppdatering som bland annat tillät volvo som tillverkare. 

Bilarna är det närmast identiska mellan de olika tillverkarna enligt de standarder som har beslutats. 

Senaste tävlingen pågår i slutet av denna veckan och är en Supersprint i staden Perth, Western Australia. Även om tävlingen inte är speciellt stor i Sverige så går det att se på tävlingen i TV-kanalen Motors TV. 

Om man vill se det så börjar sändningarna klockan 12:00 lördagen den andra maj på Motors TV.